Кои са петте уникални съставки на палмовия сироп Madal Bal и техните полезни свойства?

Натуралният палмов сироп Madal Bal, приготвен по оригинална швейцарска рецептура, съчетава в себе си полезните свойства на петте вида палми, от които се състои. Те са сред най-древните растителни видове в света и са изключително ефективни в превръщането на слънчевата енергия във био-вещество. От хилядите различни видове палми (над 2500 вида) само няколко имат наистина важно значение за човешкото здраве. В това число влизат петте вида палми на Мадал Бал.

Рецептата на Мадал Бал-сироп и програмата Мадал Бал представляват уникална по рода си комбинация за цялостно пречистване, отслабване и подмладяване на организма. За да се убедим в полезни свойства на Мадал Бал сироп, нека обърнем малко повече внимание на всяка една от неговите палми.

Кокосова палма (Cocos nucifera)

Кокосовата палма представлява красиво, високо и стройно дърво с леко разширена основа. Тя вирее от Индонезия, Малайзия, Филипините и Аржентина до Мадагаскар, Нигерия, Шри Ланка, Венецуела и Занзибар.

Сиропът от екзотичната палма се прави по традиционна технология от 100% чист, неподправен, пресен кокосов сок, който идва от нарязаните цветни пъпки на органично отгледани кокосови дървета.

Кокосовият сироп има значително по-нисък гликемичен индекс в сравнение с меда и сиропа от агаве. Това го прави подходящ за диабетици.

Също така той е изключително богат на хранителни вещества и микроелементи, сред които: 17 различни аминокиселини, 5 есенциални гликонутриенти, включително инулин, калий, магнезий, цинк и желязо. В кокосовия сироп има 36 пъти повече желязо, 4 пъти повече магнезий и над 10 пъти повече цинк от кафявата захар. Той съдържа 13 витамина, включително витамин С и витамините от група B (В1, В2, В3, В6, В12).

Китулова палма (Caryota urens)

Дърветата на китуловата палма достигат средно до 20 метра височина и виреят в Индия, Малайзия, Непал, Шри Ланка, Папуа Нова Гвинея, Тайланд и Виетнам. Каша, приготвена от палмовото брашно, се предписва от местните лекари за лечение на стомашни язви, мигрена главоболие, ухапване от змии, отравяне и ревматични отоци. Коренът се използва за зъбни заболявания, кората и семената за лечение на циреи, а нежните цветове - за насърчаване растежа на косата.

По традиционна технология водата от сокът на китулова палма се изпарява и оставащият сироп се концентрира до необходимата гъстота и гликемичен индекс.

На 100 грама от китуловия сироп се съдържат 74 милиграма инозитол (витамин B-комплекс) и само 275 калории, благодарение на което той е силно препоръчителен за хора, които се грижат за поддържане добри нива на кръвната захар.

От своя страна инозитолът осигурява хранителни вещества за клетките на мозъка, предотвратява чернодробна цироза и атеросклероза, играе съществена роля за нервната система, както и за поддържането на здрава коса и потушаване на екземи.

Това, което прави сиропа от китулова палма още по-ценен, е, че от едно дърво може да се събира екстракт само в продължение на няколко години и то с големи прекъсвания между реколтите, тъй като тя цъфти само веднъж на 2-3 години.

Нипахова палма (Nypa fruticans)

Нипаховата палма е едно от най-старите покритосеменни растения и вероятно най-старият палмов вид. Тези тропически дървета виреят само в близост до солена вода и при средна температура от 20 до 35°C.

Различните части на палмовото дърво са използвани като лечебни средства в традиционната медицина. Например сокът от младите филизи се е прилагал при херпес, а пепелта от дървесината срещу зъбобол и мигрена. Плодът е богат на въглехидрати, фибри, минерали и витамин A. Листата, стъблото и корените се използват за лечение на астма, проказа, туберкулоза, болки в гърлото, чернодробни заболявания, ухапване от змия и за облекчаване на болка. Наскоро в научни изследвания се установява, че метаноловите екстракти от листата на нипахова палма проявяват антидиабетен и аналгетичен ефект.

В Югоизточна Азия има древна традиция, датираща от стотици години, за употреба на палмовия сок, получен чрез потупване дръжките на съцветията като източник на сладката течност. Концентрираният сироп подсилва организма и има благоприятен ефект върху човешкото здраве, защото съдържа фенолни киселини, флавоноиди, антоцианини и каротиноиди, притежаващи мощни антиоксидантни свойства.

Индийска палмирова палма (Borassus flabellifer)

Палмировата палма е голямо дърво, достигащо 30 метра височина и диаметър на основата 1,7 метра. Тя расте свободно от Персийския залив до камбоджанско-виетнамската границата. Обикновено се отглежда в Индия, Югоизточна Азия и Малайзия.

Главният продукт от индийската палмирова палма е сладкият сок, получен от върха на съцветията й. Той се извлича в продължение на 5-6 месеца в годината, като мъжките цветове произвеждат по 4-5 литра, а женските 6-8 литра на ден.

Палмировият сироп е в пъти по-хранителен от суровата тръстикова захар. Интересно е, че той съдържа протеини. В състава му влизат и калций, фосфор, а също така минералите желязо и мед. Освен това чистият натурален сироп от индийска палмирова палма е отличен източник на витамини от B-комплекс.

Полезните свойства на растението са неизброими. Пресният сок от стъблото на цветовете е ценен като тонизиращо, диуретично, слабително и антибактериално средство. Сиропът, получен от този сок, противодейства на отравяне и чернодробни нарушения. Той е натурален лек за кашлица и различни белодробни оплаквания. Външно се прилага срещу всички видове рани по кожата. Зелената маса на палмата, листните дръжки, и сушените мъжки цветове имат диуретично действие, а месестата част на зрелия плод облекчава дерматит.

Аренгова палма (Arenga saccharifera)

Известно е, че именно тя е един от първите естествени подсладители за човека. Най-широко разпространена е в областта на Индонезия, но също така се среща във Филипините, Индия, Малайзия и Тайланд. Нейните дървета достигат до 7-12 метра височина, а съцветията й са съставени едновременно от мъжки и женски цветове.

От тях се извлича сладък сок, който впоследствие се използва за направата на ценен сироп с фантастичен карамелен вкус. Аренговият сироп също така има безценни ползи за човешкото здраве. Неговият гликемичен индекс е в пъти по-нисък в сравнение с този на меда.

В чистия натурален аренгов сироп, който влиза в състава на Мадал Бал, има високо съдържание на калий и ниско съдържание на натрий, което улеснява идеално електролитния баланс в човешкия организъм. Той е богат на селен, калций, магнезий и съдържа важни минерали като мед, цинк и желязо.

Аренговият сироп е богат източник на витамини В-комплекс, включително и на витамин В12 (в значително по-големи количества, отколкото в сиропа на кокосовата палма).

***

Тъй като палмите, от които се произвеждат сиропите, съставящи Мадал Бал, са естествено растящи или култивирани в малки семейни ферми, намиращи се далеч от големите градове и замърсяването, продуктът е 100% натурален. Сиропите се добиват по естесвен начин, и дори често, породени най-вече от климатичните условия, се наблюдават вариации в консистенцията, гътотата и вкуса на сиропа, придобит от едни и същи палмови дървета, но в различни реколти.

Палмовите сиропи попадат в бутилката Мадал Бал такива каквито са, без да им се добавят каквито и да било сгъстители, овкусители, оцветители, консерванти и подобрители, които изкуствено да осигуряват еднакаква консистенция, гъстота и вкус на крайния продукт при всяка реколта. Верни на швейцарската традиция за високо качество, производителите от швейцарската компания “Пурис”, предлагат сиропите, съставляващи Мадал Бал в 100% натурален вид, така както ги предлага и самата пророда.

Като цяло в сиропите на палмата се съдържат полезните свойства на палмовото дърво в концентриран вид. Палмовите сиропи се усвояват много бързо от организма. Специалното им балансирано съотношение в патентованата рецепта на Мадал Бал осигурява на тялото максималните ползи от всяка от 5-те палми. Именно поради това, по време на разтоварващата Мадал Бал-програма, на организма е осигурен необходимият физиологичен вътрешен баланс.

Мадал Бал има отлична водоразтворимост дори и в студена вода, което го прави подходяща здравословна добавка към всякакъв вид напитки и също така ястия.

Ето, че вече знаем защо добре балансираната комбинация от висококачествените палмови сиропи постига толкова добри резултати! Така се ражда рецептата за Мадал Бал и Програмата "Усещане за подмладяване", която многократно ускорява изчистващите процеси в организма и редукцията на излишното тегло; пречиства жлъчката, черния дроб, бъбреците и целия организъм без каквито и да било странични ефекти.

Започни на чисто. Живей енергично. Поддържай форма с Madal Bal!

Източници:

http://www.worldagroforestry.org/Research Journal of Pharmaceutical, Biological and Chemical Sciences (RJPBCS)http://www.coconutsyrupphilippines.com/makingofCoconutSyrup.htmlhttp://www.lrrd.org/lrrd11/1/dali111.htm (Livestock Research for Rural Development)http://www.cabi.org/isc/datasheet/36772 (Invasive Species Compendium)http://www.hindawi.com/journals/ecam/2013/154606/ (Hindawi Publishing Corporation)http://www.fao.org/livestock/agap/frg/ECONF95/HTML/TODDY.HTMhttp://www.dipbot.unict.it/palms/descr09.htmlhttp://www.palmpedia.net/wiki/Arenga_pinnatahttp://www.naturalabundance.co.nz/

Снимки:

http://www.fyqyfz.com/327043-caribbean-beach.html

https://www.flickr.com/photos/dinesh_valke/17144029608

http://article.sciencepublishinggroup.com/html/10.11648.j.ajaf.20150304.16.html

http://tnresources.org/species-register/flora/palm-tree/

http://www.greenandgarden.org/index.php?page=palmierah.php